حدیث سرو:کیمیاگر


 حدیث سرو-آیت الله شیخ محمد جواد انصاری همدانی

.در هیاهوی رسانه های امروز شاید به تصویر کشیدن مردی از جنس اولیاء خداوند کاری دشخوار باشد به ویژه انکه چشم و گوش مخاطب نیز غالباً در میدان متکثر نور و رنگ و آهنگ در ربوده شده است و از سوی دیگر اعتماد و اشتیاق خود را به صدا و سیمای وطنی از دست داده باشد. 

اما فارغ از این اشکالات ساختاری حاکم بر صدا و سیما نمی توان از بارقه های درخشانی که در میان انبوه تولیدات حجمی تلویزیون به چشم می خورد؛صرفنظر کرد.

2.در میان این معدود برنامه ها مجموعۀ «حدیث سرو»در سالهای اخیر تلاشی است مثال زدنی در جهت نیل به زیبایی و معرفت توأمان. این مجموعه که در مدت زمانی 5سال(85-89) ساخته شده جزء انگشت شمار مستندهای تلویزیونی است که سعی دارد فارغ از خط و مشی های سیاسی رایج بعد از انقلاب به معرفی روحانیونی از جنس دیگر و متفاوت با آنچه بعضاً امروزه مشاهده می شود؛بپردازد. 

3. دورۀ جدید این مستند تلویزیونی به شرح زندگانی یکی از شاخص ترین اولیاء خدا در زمان غیبت کبری که بنا به فرمودۀ آیت الله قاضی بلاواسطه توحید را از خداوند فرا گرفته است، یعنی مرحوم «میرزا جواد انصاری همدانی» می پردازد. 

4.آیت الله انصاری به سال 1280 شمسی در همدان بدنیا آمد. وی با داشتن نبوغی خاص توانست در جوانی به درجه اجتهاد برسد و برگه اجتهاد ایشان به تأیید بزرگانی چون شیخ عبدالکریم حائری(موسس حوزۀ علمیۀ قم)و دیگر مراجع طراز اول می رسد.

 از آن پس وی به همدان مراجعت می کند اما با دیدار یکی از اهل معرفت تحولی روحی در او حادث می شود.و اینچنین به سلک عارفان درمی آید و عمر خویش را به تربیت جمعی از شاگردان می گذراند.سرانجام به سال 1339 شمسی به دیار باقی می شتابد. 

5."حدیث سرو" در پی آن است که در خلال نمایش سیره و زندگانی چنین عالمانی به تبیین سرفصل های عرفان نظری از منظر مکتب شیعی بپردازد و علی رغم مباحث خاص و ویژه ای که مطرح می کند مخاطبین عام را نیز وا نمی نهد. از این جهت در ساختار کلی خود سعی می کند داستان وار به سیر زندگانی فرد بپردازد. 

6.در این راستا "گلبن حقیقی"کارگردان این بخش از مجموعه، با انجام مصاحبه با بستگان،شاگردان و دیگر افرادی که محضر آیت الله انصاری را درک کرده اند از جمله مرحوم حاج محمد اسماعیل دولابی، آیت الله فهری زنجانی،آیت الله سید مهدی دستغیب و... به جمع آوری مستندات تصویری و گفتاری در معرفی شخصیت عرفانی و اخلاقی ایشان پرداخته است.از سوی دیگر با استفاده از گفتار متنهای متعدد و بهره گیری از صداپیشگان متبحر بر روی عکسهای بجا مانده و تصاویر ترکیب شده با نگارگری ایرانی، همچنین باز سازی صحنه هایی از فضا و حال و روز میرزاجواد انصاری در شمایلی سینمایی، سیر زندگی او را از تولد تا مرگ به تصویر می کشد. 

7.ساختار حاکم بر این مجموعه بوجود آورندۀ فضایی خاطره نواز(نوستالژیک) و گره خورده با سنت بود که موسیقی نیز بی آنکه خودنمایی کند،دست به رنگ آمیزی احساس مخاطب می زد.بدینسان "حدیث سرو"علاوه بر آنکه به لحاظ محتوایی کاری بی سابقه در ساحت معرفتی و دینی است به لحاظ شکلی نیز آنچنان خوش و آب و رنگ است که می تواند مخاطبی را که دل بدهد به دنبال خود بکشاند. 

8.«حدیث سرو» معرفی آیت الله میرزا جواد انصاری همدانی در نه قسمت سی دقیقه‌ ای برای پخش از شبکه‌ی یک سیما ساخته شده است و عبدالرسول گلبن حقیقی کارگردان و عبدالکریم عرشی تهیه‌کننده وایرج عاشوری تصویربردار آن است.  

9.این مجموعه قرار است از پنجشنبه 3تیرماه بعد از خبر ساعت 9شب از شبکۀ یک1 سیما پخش گردد.